Heta Stolen - Glenn Strömberg :

Grunden Bois Magazinet bjöd in fotbollslegenden, Glenn Strömberg, till klubblokalen. Glenn, som var i Göteborg några dagar, tog sig god tid för en intervju och fika. Såklart fick han veta det mesta om Grunden Bois också. Här följer skjutjärns reportern Jocke Anderssons intervju;

Varför är du i Göteborg?
- Jag är här för att lansera min egen matlinje, Glenn Strömberg Collection.

Om du flyttar hem till Göteborg, kan du tänka dig att bli tränare för Blåvitt?
- Som det känns nu kommer jag inte att flytta tillbaka. Jag & familjen trivs alldeles utmärkt i Italien. Min tillvaro är hur bra som helst och jag har enbart trevliga uppdrag, såsom jobben för SVT och Expect.com. Dessutom har jag fullt upp just nu med min matlansering. Men jag är inte främmande för att bli tränare. Har många vänner som är det, så kanske det kan bli aktuellt att leda ett lag någon gång.

Vilken svensk mat saknar du mest?
- Helt klart är det svensk frukost! Italienarna kan inte det här med frukost. Sen så gillar jag svensk senap och älskar rårörda lingon.

Hur bor du i Italien?
- Jag bor utanför Bergamo, i ett radhus.

Vad är din favoritmat i Italien?
- Det är pasta i olika varianter. Äter det numer en gång om dagen. När jag kom till Italien så åt jag inte pasta det första året. Jag åt bara rätter med ris. Konstigt kan tyckas men jag tyckte pasta var äckligt, på grund av den svampiga pastan som jag åt under skoltiden. Men folk omkring mig sa att jag inte var klok; - Bo i Italien utan att äta pasta, du måste ju bara prova! Det blev så till slut och nu älskar jag det!

Vad är en äkta Italiensk frukost för dig?
- Den är fullständigt värdelös!

Brukar du följa vad som händer i Sverige?
- Ja, ganska bra. Det brukar bli 10-talet samtal om dagen med någon i Sverige. Sen finns ju Internet också.

Hur gammal var du när du flyttade till Portugal?
- Jag var 22 år när jag började i Benfica.

Skolkade du när du gick i skolan?
- Nej, jag skolkade inte. Men någon gång tog jag mig ledigt för att läsa på inför prov. Hade ju ganska mycket att göra med all träning & matcher i bordtennis & fotboll, så det blev ont om tid för läxor och pluggande. Nu hade jag ganska lätt för mig i skolan och hade 4,7 i medelbetyg när jag gick ur nian.

Vad tyckte du om maten i skolan?
- Husmanskosten var helt okey men det var ju det där med pastan…

Fuskade du någon gång när du gjorde prov i skolan?
- Nja, satt väl någon gång och viskade med bänkgrannen…

Har du kvar skolkatalogen som minne från din skoltid?
- Jag tror att mamma har någon katalog på vinden. Själv har jag aldrig varit mycket för att samla på saker. Gamla medaljer, tröjor och annat från fotbollen har jag i garaget. Jag vill leva i nuet.

Vilken var den första bil du körde?
- Det var mammas VW Bubbla. Min första egna bil var en Televerks-orange Ford Capri. Trots att den hade så ful färg tyckte jag att den var görfräck! Fast jag får erkänna att jag sneglade på Reine Almqvists bil. Han hade också en Capri men den var röd med svart på sidorna. Den var fräckare…

Har du åkt fast för fortkörning, någon gång?
- Nej, jag har aldrig fastnat i någon fartkontroll…

Spelar dina barn fotboll?
- Ingen av mina tre tjejer spelar fotboll. De har spelat volleyboll.

Då var det ingen idé att lära dom filma?
- Nej. Det där att jag filmade till mig en straff mot Tjeckoslovakien är fel! Min version (och det är ju den sanna…) var att jag försökte få backen att kapa mig, så att det skulle bli straff. Men tjecken som jag ville skulle kapa mig, var en mittfältare och gick inte in i situationen som en riktig mittback skulle ha gjort. En mittback hade garanterat attackerat och kapat mig. Just som jag tänkte att "nu kapar han mig" så stannade tjecken upp. Jag var oförberedd för detta, så jag föll ändå. När jag låg på gräset sa killen "där lurade jag dig". Ja, sa jag och kunde därför inte tro det var sant när domaren blåste för straff!

Vad jobbar din fru med?
- Hon är hemmafru

Klarade du simprovet i skolan?
- Ja, Fisken och alla andra märken.

Gjorde du och dina kompisar något rackartyg, typ la häftstift på frökens stol?
- Nej, eller jo…En gång ändrade jag inställningen på videon, när hon skulle visa en tråkig film som ingen av oss ville se. När hon tryckte på play så blev det bara svart i rutan.

Varför föredrar du att bo i en liten byhåla i Italien, i stället för Göteborg?
- Så tänkte jag också i början. Jag trodde att det bara gick att bo i Götet. Men efter att ha bott utomlands ett tag, så förstod jag att det fanns andra ställen att bo och trivas på.

Känner du till Grunden Bois?
- Ja, lite granna visste jag. Bland annat snackades det en del om er under fotbolls VM, 2002. Själv har jag aldrig sett er på TV men läst i tidningar. Nu vet jag mer och tycker ni gör ett ruskigt bra jobb!

Vet du om det finns något liknande i Italien, som Grunden Bois? I så fall kan du ju tipsa dom om att komma till Gothia Cup och spela till sommaren!
- Nej, det känner jag inte till att det finns. Jag hoppas att de kan komma igång med ett italienskt Grunden Bois!

Brukar dina barn skolka från skolan?
- Nej, men de får vara hemma ibland om de är lite hängiga och trötta.

Har du gjort något dumt som du inte vågat berätta för mamma & pappa?
- Nej det kan jag inte komma på.

Du snusar ju. Hur får du tag på snus i Italien?
- Snus går inte att köpa i Italien. Nu har jag ordnat så att Swedish Match skickar ner snus till mig, den 10:e varje månad.

Vilket är ditt favoritprogram på TV i Italien?
- Jag ser på dokumentärer, idrott och filmer. Jag ser ruskigt mycket film, både på TV och bio.

Kan du laga svensk husmanskost?
- Så där. Är duktig på att tillaga potatis i olika former. Är också bra på att grilla. Försöker lära italienarna att potatis går att använda till mycket och att det finns olika sätt att tillaga på.

Var bor du när du är i Göteborg?
- Hos min bror, som bor i centrum. Annars bor jag på hotell.

Vad är det första du gör när du kommer till Göteborg?
- Nja, det vet jag inte. Men jag gillar att gå upp och ner på Avenyn. Där träffar man alltid en massa gamla bekanta att tjöta med.

Har du något pasta recept vi kan få?

- Ja, enkel liten rätt att laga och ruskigt god. Pasta aglio e olio, för portioner: Ingredienser; 4 portioner pasta, 4 vitlöksklyftor, 4 msk. olivolja, 1 msk. Peperoncino (eller chiliflakes eller torkad röd chilifrukt), salt, peppar. Koka pastan. Fräs hackad vitlök i olivoljan. Lägg även i peroncino och fräs. Häll olivoljan med vitlök & peperoncino över den kokta & avrunna pastan. Rör om, salta & peppra lite. Servera med det samma!
Om du vill kan du ha hackad persilja i oljan och strö färsk riven parmesan ost över pastan, vid serveringen.


Du var ju gäst hos Mat-Tina i SVT. Hade hon någon god parfym på sig?
- Va! Så nära henne var jag inte! Det luktade mest mat, tyckte jag.

Varför är italienare finklädda. Dom verkar lite snobbiga?
- Just klädmode & mat är de bäst i världen på. Sen tycker de gärna om att visa upp sig!

Varför är italienska tjejer så snygga?
- Det är allt en blandad kompott där, som i övriga länder. Men visst, vissa är ruskigt eleganta.

Hur är det att jobba med Staffan lindeborg?
- Det går alldeles utmärkt! Vi trivs ihop och har kul vid sidan om jobbet. Vi uppskattar (förstår!) varandras skämt och gillar att sporta när vi är lediga.

Varför har du så långt hår?
- Nu är jag inte långhårig. Men när jag hade långt hår var det en form av frihetskänsla. Men jag borde ha klippt mig när jag spelade fotboll, då håret ibland var i vägen. På den tiden fanns inte hårgelé, som kunde hålla styrsel på frillan. Nu har ju alla gelé i håret.

Hur blir man expertkommentator?
- Man ska gilla att se mycket fotbollsmatcher och att vilja försöka förstå hur & varför lagen spelar som de gör. Att kunna analysera spelarna. Det är viktigt att kunna förklara för TV-tittarna vad som händer utanför TV-bilden. Jag som kommentator ser ju mer än TV-tittaren och kan därför ibland i förväg lista ut vad som kan hända om till exempel högerbacken går för högt i banan.

Tränar du något själv?
- Ja, när jag är hemma tränar jag varje förmiddag. Gillar att spela tennis, cykla, jogga & gå på gym. Jag och hustrun försöker att träna tillsammans.

Vad är ditt bästa fotbollsminne, från din aktiva tid?
- UEFA guldet 1982, förstås. Det var underbart som ett amatörlag och få vinna! Efter slutsignalen var vi i ett glädjerus. Senare på hotellet hade vi fest och tänkte väl att vi skulle dra ut på stan och fira. Men ingen ville eller orkade utan vi satt kvar på hotellet och firade, tillsammans med spelarfruarna. Fram på natten blev vi lite ledsna för att cupen var färdigspelad. Vi kände att vi ville ha fler matcher kvar. De var ju så stort att få möta alla storlagen och helt plötsligt nalkades vardagen med de vanliga motståndarlagen i Allsvenskan.
Ett annat härligt minne är cupvinnare cupfinalen när vi i Atalanta mötte Mechelen på vår hemmastadion.

Har du fortfarande kontakt med Svennis?
- Vi brukar ses eller höras en gång om året.

Vad heter dina barn?
- Julia, Ylenia & Erika

Har du något husdjur?
- Ja, en hund, tre katter och en stor sköldpadda. När en av mina döttrar vann sköldpaddan var den liten som en snusdosa. Nu har den växt och är stor som ett tefat. Det gör ont när den bits!

Hur gammal var du när du började spela fotboll?
- Jag var 7 år, när jag började i Lerkil. Men jag spelade även bordtennis i många år. När jag var 17 år började jag i IFK Göteborg och då satsade jag fullt ut på fotbollen.

Brukar du ha matlåda med dig till jobbet?
- Nej, det har jag aldrig haft.

Vad gör du i Italien en vanlig vardag?
- Tränar på förmiddagen, (annars fungerar jag inte), efter att jag skjutsat den yngste tösen till skolan. Spelar jag tennis blir jag ofta kvar på tennisklubben och käkar lunch. För många är klubben lite av en träffpunkt.
På eftermiddagarna är det lite vardagliga bestyr. Kvällarna blir det lite spontana saker. Ett par tre gånger i veckan äter vi på någon liten restaurang.

Vilken arena är mäktigast i Italien?
- Helt klart San Siro! När jag själv spelade kände man sig som en liten myra där nere på planen.

Varför tror du Zlatan var så dålig under VM?
- Det var inte så förvånande. Säsongen i Juventus gick knackigt, han hade dåligt självförtroende och han var lite småskadad. Både han och Henke Larsson hade jag hoppats skulle fungera bättre. De skulle ha behövt vara i toppform för att Sverige skulle ha lyckats bättre.

Tycker du inte Zlatan är lite väl uppblåst och divig?
- Svårt att veta hur det egentligen ligger till. Mycket av det vi får veta är ju via media och är många gånger hårt vinklat. Men jag tycker Zlatan borde vara mer tillmötesgående mot publik och media. Han skulle helt klart tjäna på det och ha chans att ge sin egen bild av sig själv.

Du har ju fått Guldbollen! Men vem tycker du ska ha den i år?
- Det är inget namn som dyker upp helt självklart. Fredrik Ljungberg var väl den ende som höll måttet i VM. Marcus Allbäck gör mål men känns ändå inte rätt i och med att han ofta är inhoppare. Skulle nog tro att det blir Tobias Linderoth.

Har du kontakt med någon i IFK Göteborg?
- Från min tid har jag mycket kontakt med Glenn Schiller. Thomas Wernersson träffar jag ju i jobbet med SVT. Sen har jag lite kontakt med Torbjörn Nilsson.

Brukar du ha koll på hur det går för Lerkil & Blåvitt?
- Ja, jag får tidningen, Norra Halland, skickad till mig i Italien.
Sen följer jag Blåvitt på Internet.

Hade du trimmad moped?
- Visste nog inte riktig hur man skulle göra för att trimma. Men jag fick hjälp att byta drev och gjorde hål i ljuddämparen, så den skulle låta fräckare! Men första gången jag gjorde hål i ljuddämparen blev hålet för stort, så moppen lät som en traktor!

Är du händig?
- Nej, jag är totalt värdelös att fixa med grejer!!

Varför filmar spelarna i Italien så mycket?
- Italienare tycker att dom är smarta när de filmar och lurar domaren.

Tycker du att tränarna ska ha overall eller kostym, vid match?
- Jag tycker helt klart att det är fräckare med kostym!

Var ska du fira jul?
- Det gör vi alltid i Bergamo. Vi har störst hus, så alla kommer till oss. Det brukar vara en blandning av svensk & italiensk julmat på bordet.

Har du något "Älska fotboll" armband?
- Nej.

Passar du på att äta halv special med västkustsallad, när du är i Göteborg?
- Ja men utan västkustsallad. Jag har alltid senap & ketchup på korven. På moset ska det vara skivad gurka och lingon!

Har du varit överviktig någon gång?
- När jag lade av med fotbollen, så gick jag upp och vägde 110 kilo! En gång skulle jag bada med en av mina töser. Men så hade jag glömt badbyxorna. Var tvungen att försöka hitta några i affären vid stranden. När jag försökte hitta ett par stora byxor, så pekade dottern på ett par enormt stora brallor som hängde som en reklamskylt utanför affären; - De där passar säkert dig! Då bestämde jag mig för att gå ner i vikt!! Numer ligger jag på matchvikt igen.

Hur många år har du kontrakt med SVT?
- Jag ska jobba för SVT till år 2010.

Vad gör du oftast när du är helt ledig?
- Vill/måste helst träna. Men jag blir även hemskt lat när jag är ledig. Gillar att se på film och får jag möjlighet spelar jag gärna kort.

Brukar du jogga i Skatås när du är i Göteborg?
- Ja, det händer faktiskt.

Har du bodyguard?
- Nej, jag har aldrig haft problem med andra människor. Men har du en bodyguard, så får du säkert problem på grund av det…

Kan du tänka dig att vara kalsongmodell?
- Nej!

Namn: Glenn Strömberg
Skostorlek: 44
Snussort: General
Färg: Ljusblå men på kläder är det svart
Kaffe: Lavazza
Artist: Rolling Stones, Neil Young, Bob Marley
Film: Wolfgang Amadeus Mozart (säkert sett den 100 gånger!) Blåsningen
Resmål: Sardinien
Dryck: Öl
Mat: Pasta
Bil: Volvo V70 eller Porsche Turbo
Favoritlag: Atalanta och IFK Göteborg
Fotbollsspelare, Nutid: Kaka, Messi, Dåtid: Maradona

Tack Glenn, det var en ära att ha dig på besök i Grunden Bois klubblokal.

< Tillbaka