2006-12-07: Bois Dam tränare i Tanzania

Jambo. Mambo vipi?
Hejsan alla Grunden BOIS;are. Jag Sara Fält är en av tränarna i Damernas B lag. Jag håller just nu och utbildar mig till fritidsledare på Göteborgs folkhögskola och har precis kommit hem från mitt livs bästa resa.
I skolan har vi haft en sex veckor lång praktik. Jag och många med mig var väldigt intresserade att genomföra vår praktik utomlands. Dels att det är intressant att se hur ett annat land fungerar men givetvis också för att det är så roligt att resa och träffa nya människor och möta spännande kulturer. Jag och en klasskompis såg det hela som en stor erfarenhet och möjlighet att få göra praktiken utomlands. Vi hade tur att vår skola har ett samarbete med en skola i Dar es Salaam, Tanzania. Skolan som vi skulle göra praktik på är en skola för funktionshindrade. Alla elever och lärare var verkligen trevliga och tog mycket väl hand om oss. Det var tur det för i början var man lite förvirrad av allt nytt och alla kontraster som skiljde sig från Sverige. Som värmen (35-40 grader), maten, språket och alla kulturkrockar som vi fick möta.
I skolan så hade eleverna många praktiska ämnen som matlagning, trädgårdskötsel, friskvårdslektioner, bild och slöjd. Men även en del teoretiska lektioner som Swahili (det inhemska språket), matematik, historia och samlevnad.
Jag och min kära kamrat fick ha tre lektioner i veckan. De bestod av två friskvårdslektioner och en bildlektion. På friskvården lekte vi en del lekar men det kunde vara svårt med kommunikationen på swahili så vi bestämmde oss för att spela mycket fotboll. Det var mycket populärt och något som de var mycket bra på. Vi i Grunden BOIS donerade gamla Grunden Boismatchtröjor och några fotbollar som var MYCKET uppskattat. Det blev genast en fotbollsmatch och det väldigt roligt. Två av killarna var med i det Tanzanska landslaget för funktionshindrade. De hade tidigare varit med i Special Olympics när det genomfördes på Irland. Många av eleverna var sportutövare av något slag. En del var löpare och andra fotbollspelare. De hoppas på att komma iväg till Special Olympics när det ska vara i Kina. Efter vår svettiga fotbollsmatch var några av eleverna så nöjda med tröjorna att de knappt ville ta av sig dom. Men efter lite övertygelse åkte tröjorna ner i tvättbaljan. Därefter blev det matcher nästan varje dag!
Passade också på att berätta om vårt eget Gothia Cup och de blev förstås mycket intresserade!
Kanske kan de komma till Göteborg men då krävs pengar & andra resurser.

Den här resan kommer alltid ligga mycket nära hjärtat. Jag har lärt mig så otroligt mycket om en helt ny kultur och om de här fantastiska eleverna.

< Tillbaka