2003-10-28: Grunden Bois mottog V:a Götalands Handikappidrotts stipendium.

Bilden: Grunden Bois, Maria Chessa & Kristoffer Thörnqvist tillsammans
med vice odförande Martin Andreasson & odförande Lena Jansson i Handikappkomiten, Västra Götalands Regionen..

Tisdagen den 28/10, mottog representanter från Grunden Bois, Västra Götalands regionens handikappidrotts stipendium 2003, på 30 000:-. Stipendiet mottogs i samband med Västra Götalands Regionens fullmäktigemöte i Vänersborg. Det blev muntliga hyllningar, blommor, press och applåder!
Bilden: Västra Götalands regionens handikappidrotts stipendium 2003
2003-09-03: Grunden Bois fick stipendium
Pressmeddelande
Från Handikappkommittén 2003-09-03 16:45
Golf, fotboll och ledare får dela på 100 000 kr
Handikappkommittén har utsett tre mottagare av Västra Götalandsregionens handikappidrottsstipendium. Det är Jörgen Eriksson, Skövde, golfspelare, Grunden Bois, fotbollsförening och Sonny Lidén, ledare och tränare i Timmele GoIF. Västra Götalandsregionen vill med stipendiet synliggöra handikappidrotten som en möjlighet att skapa ett innehållsrikt liv. Den totala stipendiesumman är 100 000 kr.

 

Grunden Bois, Göteborg får 30 000 kr och är aktiva utövare på regional/nationell nivå. Fotbollslag

Motivering: Grunden Bois har visat att man kan utöva en lagidrott, d v s fotboll - trots funktionshinder. Fotbollspelarna i Grunden Bois är ett föredöme för andra och har inspirerat många föreningar i Sverige att börja med fotboll för kvinnor och män och flickor och pojkar med funktionshinder. Med stipendiet vill regionen visa att man uppskattar Grunden Bois insatser för att göra fotboll för personer med funktionshinder känd. Stipendiet kan hjälpa Grunden Bois fortsätta på den inslagna vägen och därmed inspirera fler till idrott för funktionshindrade.

 

Stipendierna delas ut vid regionfullmäktiges sammanträde den 28 oktober 2003.

Bakgrund

Regionfullmäktige beslöt i maj 2000 att inrätta ett årligt stipendium för handikappidrott i Västra Götaland. Stipendiesumman uppgår till 100 000 kr. Västra Götalandsregionen vill med stipendiet synliggöra handikappidrotten som en möjlighet att skapa ett innehållsrikt liv. I år har 34 ansökningar kommit in. Förra året kom det in 15 ansökningar. 27 ansökningar avser aktiva idrottsutövare, enskilda eller lag/föreningar. 6 ansökningar avser ledare/tränare.

Stipendiet utdelas till dels aktiva idrottsutövare med funktionshinder, enskilda eller lag. Syftet är att uppmärksamma personer som gjort utmärkta prestationer och som kan utgöra en förebild som stimulerar till idrottsutövning.

För aktiva idrottsutövare skall stipendiet ge möjlighet till utveckling i respektive gren, t ex kunna delta i tävlingar, träningssamlingar under bästa tänkbara ledning och konkurrens, vara ett stöd till resor och uppehälle samt inköp av material. Stipendiet skall kunna delas ut till aktiva idrottsutövare som tävlar på regional, nationell eller internationell nivå.

Om förutsättningar finns skall vid samma tillfälle utses dels en stipendiat som tävlar på nationell/internationell nivå, dels en stipendiat med lovande utvecklingspotential som tävlar på regional nivå.

För ledare och tränare är syftet att stimulera och ge goda förebilder av ledare och tränare som värnar om god etik och ger lika förutsättningar för såväl flickor som pojkar, kvinnor och män. Ledare och tränare kan genom stipendiet ges möjlighet till att utveckla ledarskap, inhämta kunskap om funktionshinder och dess handikappande konsekvenser samt anpassad teknik för den specifika grenen.

Vid bedömning och framtagandet av förslag till stipendiater har samråd skett med representanter för brukarna och handikappidrottsrörelsen.

Vid bedömningen har följande vägts in. Personerna är mantalsskrivna och verksamma i Västra Götaland. I syfte att visa bredden inom handikappidrotten har en spridning över olika grenar både bland årets stipendiater och mellan stipendieåren utgjort en grund i uttagningen av stipendiater. Vid bedömningen av stipendiat för aktiva utövare på nationell/internationell nivå har bl a erfarenhet och dokumenterad utveckling och goda resultat vägts in. Vid bedömningen av stipendiat som tävlar på regional/nationell nivå har hänsyn tagits till att man arbetar brett inom både åldrar och könsfördelning samt att sedan flera år fungerat som föredöme och inspiratör för andra att utöva idrott för funktionshindrade. Vid bedömning av stipendiat för ledare och tränare har hänsyn tagits till att han startat upp en handikappsektion i sin idrottsförening och utvecklat denna till en bra verksamhet med ytterligare utvecklingsmöjligheter.

< Tillbaka